SIBELIUS: Quartet de corda “Voces intimae”

4 Març 2009

cover1

Quan era molt jove, Jean Sibelius va escriure moltíssimes pàgines de música de cambra, entre elles tres quartets de corda, però de la seva maduresa només ens ha arribat una obra de cambra: el quartet en re menor.

Cronològicament es troba entre la tercera i la quarta simfonia, en ple tractament del seu càncer de gola. És una composició que trenca amb les peces contemporànies (estem al 1909), sobretot amb el primer quartet de corda de Bela Bartok, i altres composicions com la novena de Mahler, les cinc peces per orquestra de Schoenberg o les sis peces per orquestra de Anton Webern, totes del mateix any i totes molt més innovadores en un o altre sentit.

L’obra es divideix en cinc moviments, dels quals el tercer (adagio) suposa el cor de l’obra. El discurs d’aquest moviment s’interromp de manera misteriosa per tres acords, sobre els quals el compositor va escriure el títol en llatí del quartet, són tres sons estranys i apagats que ens deixen una sensació d’inquietud. En contrast, el finale conclou amb una mena de toccata de ritme molt agitat.

Os deixo un link amb l’últim moviment interpretat pel Aeolus Quartet.

5e moviment: Allegro

La versió del Melos Quartet és notable, sense arribar a altres millors que he sentit (com la de l’Emerson String Quartet per a DG, que és brutal), i el disc es completa amb un altre quartet bastant llunyà a la filosofia de l’obra del finlandès: el quartet de Verdi.

L’obra de Verdi no té res a veure amb la de Sibelius, ni cronològicament, com es evident, ni en l’estructura (en el cas de Verdi absolutament convencional), ni en l’originalitat harmònica (si bé Verdi crea melodies encisadores).

Un bon disc per passar una tarda de recolliment i lectura.

Com sempre, en el primer comentari us deixo links pel qui ho vulgui sentir.

Una resposta to “SIBELIUS: Quartet de corda “Voces intimae””

  1. rodiazsa Says:

    Links del disc (per el que ho vulgui escoltar):
    http://sharebee.com/c26d9a06 (aquí es troba informació i links de descàrrega: links to downloads are inside the file “Download Links.txt”)
    (per WMS.Nemo)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: