L’Anna Bolena de Joan Sutherland

10 Març 2009

bolena

A l’any 1988 Joan Sutherland va actuar per última vegada al Covent Garden de Londres (un dels seus teatres) amb l’Anna Bolena. Tenia 61 anys i paral·lelament a aquestes funcions va gravar-la en estudi. Dos anys més tard es retiraria definitivament dels escenaris amb uns Hugonots a Sydney (casa seva).

 

 

Anna Bolena és va estrenar a la Scala de Milan el desembre de 1830, i va constituir la consagració definitiva de Gaetano Donizetti. El llibret és de Felice Romani, i en la seva estrena el rol protagonista el va interpretar la Giuditta Pasta (mateix any, teatre, llibretista i protagonista que la Norma de Bellini!). L’òpera va obtenir un triomf esclatant, però en dues decades va desaparèixer del repertori completament.

 

No va ser fins el 1947 que no es ca tornar a recuperar, precisament al nostre Gran Teatre del Liceu, i com a commemoració del centenari de la inaguració de la sala (precisament amb aquesta meteixa òpera, i amb la Simionatt i Siepi).

 

L’empenta definitiva en la recuperació de l’òpera va ser l’any 1957, amb la ja mítica producció scaligera de Luchino Visconti protagonitzada per Maria Callas com a Anna i Giulietta Simionato com a Jane Seymour. Existeix l’enregistrament en viu d’aquelles nits màgiques, on Callas demostra que en aquest tipus de paper continua essent insuperable, llàstima que l’obra està tallada de manera brutal.

 

A partir de la Callas altres dives han donat memorables interpretacions del paper principal: Leyla Gencer, Montserrat Caballé (malgrat que ella diu que és un paper gafe), Beverly Sills (la única que la va gravar en estudi i en versió molt completa) i Renata Scotto. També l’ha intentant amb èxit discutible Edita Gruberova (amb gravació inclosa extreta d’un concert).

 

El cert és que el paper d’Anna Bolena va arribar molt tard a la carrera de Dame Joan Sutherland, ja que només feia 4 anys que l’havia incorporat per primera vegada a l’òpera de Toronto (existeix un DVD). És una llàstima, ja que la veu es troba en un estat de desgast avançat, amb uns greus precaris, un centre difuminat i uns aguts totalment destemplats amb permanents desafinacions i sons arrastrats. La dicció continua sent confosa (com sempre) i continua arriscant uns sobreaguts que ja fan mal a l’orella (valentia no li falta).

 

Aquí us deixo el superb duo entre Anna i Giovanna al començament del segon acte de les funcions de Toronto (1984) amb Joan Sutherland (molt millor que al CD) i una sorprenent i per a mi desconeguda Judith Forst: Part I i II.

 

  

Una altra cosa és la interpretació. Ens trobem amb una Anna Bolena madura, amb moments de gran melancolia, majestàtica en els moments més greus, ferida i resignada en el gran duo amb la seva rival, i derrotada però orgullosa en l’escena final. Aquesta magnífica actuació encara fa lamentar-se més de que no hagués encarat el rol deu anys abans. Torno a repetir, una llàstima.

 

Al dolce guidami (Escena final). Joan Sutherland. Avery Fisher Hall, 1985.

 

La resta del repartiment està molt bé, amb el magnífic Enrico VIII del gran baix Samuel Ramey, la completa Seymour de Susan Mentzer, el sorprenent Percy d’un magnífic cantant com és Jerry Hadley (un dia en parlarem) i el patge Smeton de la contraltat Bernadette Manca di Nissa (aquesta dona també m’agrada molt i també parlaré d’ella un dia).

 

L’orquesta i el cor són els de la Welsh National Opera, que sonen homogenis sota,en aquest cas, l’anodina direcció de Richard Bonynge, que té el mèrit de donar la partitura sense cap tall (almenys que jo sàpiga).

 

Aquí us deixo els links de descàrrega per qui la vulgui escoltar.

CD1, CD2 i CD3

(links de Tantris)

 

2 Respostes per a “L’Anna Bolena de Joan Sutherland”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: