El Messiah de René Jacobs

2 Abril 2009

messiahjacobs

 

A finals 1740, Haendel, el més famós dels immigrants amb talent a Anglaterra, estava pensant, pel que es pensa, en abandonar l’illa. L’èxit furtiu que havia fruit al teatre s’havia topat amb el doble obstacle del canvi de gust del públic i la rivalitat d’una altra companyia d’òpera.

 

Va ser el literat Charles Jennens qui va convèncer Haendel per a que tornés a explorar en el genere de l’oratori. Aquest li va oferir una mena de pla revolucionari: un oratori ambiciós en tres parts, inspirat tant en l’antic com en el Nou Testament (i en el Llibra d’Oracions Comuns), que formés en una gran narració que arreplegués les principals festes de l’any cristià.

 

Si bé es va compondre molt ràpidament, Messiah és un oratori de grans proporcions la magnificència del qual no revela cap signe de precipitació, i, des del moment de la seva composició, ha fruit de la condició d’obra emblemàtica.

 

Hi ha dotzenes de gravacions de Messiah, que van des de les monumentals interpretacions de Thomas Beecham (¡amb platillos!) amb Heddle Nash o Jon Vickers, passant per les de Klemperer, fins a les versions de Trevor Pinnock, William Christie, Mark Minkowski i altres, que s’inclinen pels instruments originals. Malgrat això, la versió de René Jacobs es caracteritza per la seva imaginació.

 

La versió està concebuda de forma espectacular, perfilada amb nitidesa, àgil i enèrgica. La tendència de la gravació es a dels contrastos inesperats, que introdueixen molta teatralitat (per exemple en el celebèrrim Aleluya); o el decrecendo que presagia l’Amen final, que està frasejat de manera molt poc convencional. L’aproximació a les textures sonores i al ritme és molt més variada que en qualsevol altra versió i presenta contínuament interpolacions, cadenzas i altres fioriture que fan que cada audició sigui un regal per l’orella.

 

 

Georg Friederich Haendel

Messiah

Avemo-Bardon-Zazzo-Van Rensburg-Davies

The Choir of Clare College – Freiburger Barockorchester

René Jacobs

(2 CDs)

(Part I, Part II i Part III)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: