Jonas Kaufmann canta “La bella molinera”

4 Octubre 2010

Quina setmana més liceista. El passat diumenge vaig veure el magnífic espectacle infantil de Pere i el Llop amb tota la família, demà a la nit em toca veure la Carmen i diumenge tinc entrades pel recital de Jonas Kaufmann on interpretarà el cicle de lieder schubertià “Die Schöne Müllerin”, acompanyat al piano per Helmut Deutsch.

I és que el tenor alemany està girant el disc que amb mateix acompanyant i programa va gravar per la DECCA (la seva actual companyia) ja fa un any, i durant l’octubre ho portarà a Berlin , Barcelona, Frankfurt, Paris, Viena. Sevilla, Zurich i Londres.

Hi ha molta expectació pel debut del tenor al Liceu, i és una llàstima que no ho faci amb una òpera, per exemple en la mateixa Carmen que s’està representant (cosa que s’havia arribat a especular pels “mentideros” liceistes) ja que Kaufmann és un renombrat Don Jose. Serà amb lieder, i amb una de les col·leccions més reeixides del repertori. Crec sincerament que és un doble risc.

Primer perquè el públic del Liceu no és molt liederista, ni molt menys, i segona perquè els liederistes de pro filaran molt prim donades les grans versions que existeixen (moltes d’elles per barítons, tot i que l’obra original es va escriure per veu de tenor o soprano).

Quan Schubert va composar, al 1823, el que es considera el primer cicle de lieders plenament romàntic tal i com ara els coneixem, l’acabaven de diagnosticar que estava malalt de sífilis. Una gran part la va escriure a l’hospital, seleccionant cuidadosament el material a partir d’un cicle de poemes publicat per Wilhelm Müller només tres anys abans. Els poemes estaven escrits com una mena de obra teatral de saló, on totes les parts es representaven, amb Müller interpretant-se a si mateix.

Escolteu, en primer lloc, les dues primeres peces del cicle Das Wandern i Wohin

Al comencament del cicle, un home jove vaga alegrement pel camp. Arriba a un rierol que segueix fins al molí. Allí s’enamora d’una jove que treballa, la bella molinera del títol. Intenta impressionar-la, pera la seva resposta és ambigua. El jove es substituït en els seus afectes per un caçador vestit de verd, el color d’una cinta que ell va entregar a la noia. En la seva angustia experimenta una obsessió amb el color verd, més tard amb una fantasia de mort en que les flors neixen a la seva tomba, per expressar el seu amor etern. Al final, el jove es desespera i es suïcida ofegant-se en el rierol. L’última peça és una cançó de bressol cantada per la corrent del riu.

Tal varietat de sentiments donen al cantant unes possibilitat interpretatives pràcticament il·limitades tant dramàticament com vocalment, ja que l’ànim del jove experimenta tants fluxos com la pròpia corrent que mou la roda del molí.

En Jonas Kaufmann és un cantant d’una musicalitat i un instint dramàtic molt gran. La seva versió és molt rica en matisos i a diferència de moltes versions ja clàssiques gravades per tenors (Wunderlich, Schreier o Bostridge) posseeix una veu més fosca que l’afavoreix en els moments més melancòlics. No arriba a les grans versions, en té mitja dotzena, del Dietrich Fischer-Dieskau (insuperable en aquest repertori), però si competeix fermament amb altres referències modernes com són les de Goerne o Quasthoff (tots dos baritons).

Escoltem ara la cançó de bressol que tanca el cicle Des Baches Wiegenlied

Així, us deixo el cicle en la gravació del tenor alemany, per a que aneu calentant motors cara al diumenge. Només em queda un dubte, cantarà algun bis operístic? Espero que, aprofitant per promocionar el seu nou disc d’àries veristes, Kaufmann ens deixi un regalet.

Franz Schubert – Die Schöne Müllerin, D.795 (CD)

1. Das Wandern (2:43)

2. Wohin? (2:14)

3. Halt! (1:36)

4. Danksagung An Den Bach (2:23)

5. Am Feierabend (2:39)

6. Der Neugierige (4:03)

7. Ungeduld (2:41)

8. Morgengruß (4:01)

9. Des Müllers Blumen (3:40)

10. Tränenregen (3:58)

11. Mein! (2:21)

12. Pause (4:26)

13. Mit Dem Grünen Lautenbande (1:53)

14. Der Jäger (1:05)

15. Eifersucht Und Stolz (1:39)

16. Die Liebe Farbe (4:34)

17. Die Böse Farbe (2:06)

18. Trockne Blumen (3:48)

19. Der Müller Und Der Bach (4:02)

20. Des Baches Wiegenlied (7:18)

Jonas Kaufmann, tenor

Helmut Deutsch, piano

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: